12.03.2024

El passat dijous, 7 de març, ens vam trobar més de 200 companys de la Plataforma Zero Abandonament al Hub Social per parlar sobre els programes de Formació i Inserció, una eina que ens ajuda a lluitar contra l’abandonament escolar als nostres municipis. Va ser un dia carregat d’emocions, on vam veure com aquests programes fan una feina increïble salvant vides cada dia a Catalunya.

La jornada va començar amb la benvinguda de Rosalina Alcalde, directora de la Plataforma Zero Abandonament, que va destacar que “els PFI estan salvant unes 7000 vides escolars. Són un altre gran exemple de la capacitat innovadora i dels compromís educatiu i social dels nostres municipis”. Posteriorment, va ser el torn de Xavier Farriols, co-autor de l’estudi “Els programes de formació i inserció i les administracions Locals”, que va compartir els resultats d’aquest treball, informant també de la situació actual dels PFI a Catalunya i la incidència de les administracions locals en els PFI.

Farriols va plantejar també una sèrie de mesures i accions per fer del PFI una opció formativa que millori la continuïtat del estudis i la professionalització de l’alumnat en risc d’abandonament escolar prematur.

  • Que els PFI es converteixin en una opció de formació professionalitzada per als no graduats de l’ESO
  • Plantejar una nova configuració dels PFI que encaixi en l’actual sistema FP potenciant les accions d’orientació i acompanyament
  • Potenciar les xarxes de cooperació local: les aliances i sinergies entre agents locals són clau per seguir als joves desescolaritzats i evitar el seu abandonament. A això cal sumar un millor programa de beques i d’oferta.
  • Estabilitzar el finançament i debatre sobre la doble sortida després de l’ESO

El futur pròxim dels PFI: un debat entre Educació, Diputacions, Ajuntaments i centres de formació professional

Després, vam tenir una xerrada moderada per l’Elena Sintes, cap de projectes de la Fundació Bofill, on vam debatre temes clau de l’estudi amb representants del Departament d’Educació, diputacions, ajuntaments i centres de formació. Tots coincidim en una cosa: els PFI són essencials per reduir l’abandonament escolar, però necessitem millorar la coordinació i adaptar-los als canvis del sistema educatiu.

Olga Romero, cap del Servei de Programes de Qualificació i Iniciació Professional del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, va explicar que estan treballant en una nova llei de Formació Professional que inclourà els PFI, millorant així les oportunitats dels joves. La Marcel·lina Bosch, coordinadora de l’Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona, va defensar amb força la tasca dels PFI, destacant el compromís de la institució amb aquests programes. I la Dolors Penyafiel, Cap de l’àrea d’Educació de l’Ajuntament de Vilafrancam, va assegurar que els municipis són clau en aquesta lluita, tot i que reconeix que encara ens falten dades per fer-ho tot més eficaç.

En definitiva, tots vam estar d’acord que els PFI són una eina clau per afrontar l’abandonament escolar, però cal treballar en equip i millorar la coordinació per aconseguir els millors resultats i potenciar una eina que s’ha demostrat que, any rere any, salva vides.

Consulta aquí el vídeo-resum de l’acte.

Per saber-ne més: