10.11.2023

L’acció social és un dels pilars de l’activitat d’Aigües de Barcelona, amb una voluntat clara: contribuir a la millora de la qualitat de vida de les persones, especialment les que més ho necessiten, a través de l’ocupabilitat. Fruit d’aquest compromís, la companyia impulsa, sempre en aliança amb les administracions i entitats del territori, diferents accions i programes formatius per contribuir a la inserció laboral del jovent i lluitar contra l’abandonament escolar.

Un bon nivell formatiu i un treball de qualitat són dos elements essencials per prevenir situacions de vulnerabilitat. Des d’aquest compromís, a Aigües de Barcelona apostem per fomentar l’ocupabilitat amb la voluntat de promoure l’autonomia de les persones en risc d’exclusió social i empoderar-les, com a palanca per sortir de la seva situació de vulnerabilitat. Per això, treballem braç a braç amb administracions,  entitats i  centres formatius dels municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona per crear aliances i impulsar projectes d’impacte social que donin oportunitats i millorin la vida de les persones que més ho necessiten, com ara els joves en risc d’abandonament escolar o que han abandonat els estudis. La capacitació en els àmbits mediambiental i STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) és una de les nostres prioritats, per oferir nous horitzons al jovent en aquest context de transició ecològica en què ens trobem. 

A Aigües de Barcelona col·laborem amb 31 entitats socials de l’àrea metropolitana i, en 13 programes de millora de l’ocupabilitat, d’entre els que destaquen 2 tipus: les Escoles de Noves Oportunitats i les entitats socials amb una important arrel territorial, que dinamitzen els barris on són presents i generen xarxes per millorar la qualitat de vida dels joves. Els projectes impulsats per aquestes entitats socials contribueixen a reenganxar molts joves al sistema educatiu o reorientar-los professionalment. També promovem conjuntament amb 7 ajuntaments programes propis, amb itineraris professionalitzadors, com el Green Jobs, el Territori Social o les Beques Joves Talents. 

A més, formem part del Reto E3 de la Fundació Èxit, on col·laborem amb voluntariat corporatiu en el projecte Coach, i formem part de l’Aliança País Pobresa Infantil Zero, per lluitar contra les desigualtats i la pobresa que afecta nens, nenes i adolescents en situació de vulnerabilitat.

Oportunitats educatives en el sector de l’aigua

Per fer front a l’abandonament escolar i impulsar les oportunitats laborals dels joves, a Aigües de Barcelona hem desplegat diversos programes, com ara Beques Joves Talents, orientat, a través d’aliances, a fomentar el desenvolupament formatiu en estudis de grau per a joves estudiants amb gran potencial acadèmic però una situació socioeconòmica precària. Aquest programa arrenca aquest any la vuitena edició i ha beneficiat 34 joves, que gaudeixen d’una beca que cobreix tots els costos de la matrícula i d’una bestreta anual per cobrir despeses derivades dels estudis. A més, reben un acompanyament individualitzat de la mà de la CONFAVC  en la seva etapa de graduats i postgraduats.

Un altre exemple del foment de la inserció laboral de joves en l’àmbit de l’aigua és el programa FP Dual. Des del curs 2020-2021, la companyia, en aliança amb l’Institut Esteve Terradas de Cornellà de Llobregat, impulsa el Grau Superior en Gestió de l’Aigua al centre en la modalitat de Formació Dual. D’aquesta manera, volem implicar-nos en la formació més enllà de les pràctiques tradicionals, impartint continguts amb valor curricular per a aquell lloc de treball. A més, l’alumnat es beneficia d’una formació especialitzada i valorada pel mercat laboral, i té la possibilitat d’estudiar i fer pràctiques retribuïdes alhora.

 Focus local per a la transformació social

Una palanca de canvi per transformar la vida de les persones en situació més vulnerable, aprofitant totes les oportunitats que ofereix el món local, amb una visió comunitària i d’aposta pel lideratge local. Aquest és l’objectiu de Territori Social, impulsat per Aigües de Barcelona i diferents ajuntaments de l’àrea metropolitana. Recull un conjunt de programes que, amb una visió local, ens permeten engegar iniciatives de transformació social com el disseny participatiu i la construcció d’un parc urbà inclusiu per a la pràctica de l’esport per a adolescents a la ciutat de Sant Boi, o el projecte de millora de l’ocupabilitat de joves del barri de Fondo de Santa Coloma de Gramenet, en aliança amb la Diputació de Barcelona, que a través d’un itinerari professionalitzador té l’objectiu de millorar les seves competències comunicatives i tècniques amb un tasteig d’oficis.

A Sant Adrià de Besòs i Viladecans, hem desplegat el Green Jobs, un programa en col·laboració amb els ajuntaments, Acció Contra la Fam i entitats com Femarec, per millorar l’ocupabilitat de persones joves que han abandonat els estudis de manera prematura amb un itinerari que inclou un certificat de professionalitat complementat amb competències verdes. El programa ofereix un acompanyament individual i grupal en competències transversals i la inserció laboral.

Els programes d’Acció Social d’Aigües de Barcelona han arribat a més de 700 joves. L’èxit d’aquests projectes fa imprescindible que administracions, centres formatius, entitats i empreses vagin de la mà per promoure una cultura empresarial inclusiva, que valori les habilitats i les competències de les persones per sobre de qualsevol altra circumstància, i que promogui la igualtat d’oportunitats. Aquest és el nostre compromís: treballar des de les aliances publicoprivades per contribuir a l’ocupació de qualitat i impulsar la millora de la qualitat de vida de les persones que més ho necessiten, i sumar en lluita contra l’abandonament escolar prematur.