
Acompanya’ns en el procés de co-creació de Plans Locals Zero Abandonament i segueix pas a pas els aprenentatges de la Plataforma!
Donem continuïtat procés començat en les sessions anteriors, on es van definir les necessitats dels joves i els objectius generals i específics del pla. Amb aquests elements sobre la taula, ara cal posar el focus en quins recursos tenim disponibles i quines aliances podem establir per donar resposta al objecitus del Pla, assegurant-nos que les actuacions tinguin un impacte real i mesurable.
Ara toca visibilitzar les fortaleses locals i les oportunitats de col·laboració, connectant directament aquests recursos amb els objectius prèviament definits.
La relació entre la identificació de recursos i aliances i els objectius plantejats és directa: sense una correcta identificació dels mitjans disponibles, els objectius poden quedar com simples declaracions d’intencions. Els recursos i aliances actuen com a catalitzadors que fan possible la materialització dels objectius en accions concretes.
Activitats concretes a resoldre i resultats-aprenentatges:
- Identificació de recursos i aliances al territori: Durant la sessió, els participants van realitzar un exercici pràctic de mapatge per identificar tots els recursos i aliances potencials presents al territori. Aquest exercici va permetre visibilitzar les fortaleses locals i les oportunitats de col·laboració, connectant directament aquests recursos amb els objectius prèviament definits.
- Identificació de les aportacions dels recursos i aliances als objectius: Un cop identificats els recursos, es va analitzar com aquests poden contribuir als objectius del pla, assegurant que cada aliat i recurs té un rol clar i definit en la implementació. Aquesta activitat va ser crucial per garantir que tots els recursos disponibles es posin al servei dels objectius específics, augmentant la seva efectivitat i coherència.
Tres pases per visibilitzar les fortaleses locals i les oportunitats de col·laboració, connectant directament aquests recursos amb els objectius prèviament definits.
Pases:
1.Identificar els recursos del territori amb que podem comptar relacionats amb els nostres objectius. Una forma d’agrupar-los i identificar-los pot ser la següent. Tot detectant on es troben i el grau de dificultat per utilitzar-los.
- RECURSOS D’INFORMACIÓ I DIAGNOSI SOBRE L’AEP AL TERRITORI,
- RECURSOS DE PLANIFICACIÓ ESTRATÈGICA,
- RECURSOS EDUCATIUS I SERVEIS DE SUPORT
- RECURSOS FINANCERS,
- RECURSOS DE COORDINACIÓ I COMUNICACIÓ AMB ELS AGENTS,
- RECURSOS DE COL·LABORACIÓ INSTITUCIONAL,
- RECURSOS DE PARTICIPACIÓ, RECURSOS POLÍTICS
2.Identificar els aliats potencials i estratègics amb els que necessitem comptar.
3.Ubicar d’aquestes aliances en un mapa que ens permeti reconèixer quins són els agents estratègics i potencials que necessitem tot considerant dues característiques: el nivel d’interès i el poder d’intervenció i transformació d’aquets aliats. Mes fotos
Us compartim el recurs de Mapa d’aliances que vam fer servir.
Vols saber-ne més?
- 19 municipis catalans s’uneixen a la Plataforma Zero Abandonament per a la co-creació i co-disseny de plans locals contra l’abandonament escolar prematur
- Inspirem-nos amb experiències d’èxit per co-crear Plans Locals Zero Abandonament
- L’abandonament escolar prematur a Catalunya, en dades
- Les 5 alertes de l’OCDE sobre abandonament escolar, i com s’apliquen a Catalunya
- Una agenda de xoc contra l’abandonament escolar prematur a Catalunya
- Guia de Municipis que No abandonen